wtorek, 15 października 2013

Muffiny podwójnie czekoladowe

Apetyt na czekoladę mam zawsze! Dlatego kiedy natrafiłam na przepis tak bardzo nią nasycony to wprost nie mogłam powstrzymać się od wypróbowania go. Efekt zdecydowanie zadowolił mój apetyt na czekoladę, co więcej znalazłam przepis na muffiny, którymi zawsze zachwycałam się w sieciowych kawiarniach. Kakao i czekolada - prawdziwa uczta dla zmysłów, na którą dziś Was zapraszam!


Przepis znalazłam na amerykańskim blogu, dlatego musiałam trochę zmienić go na nasze polskie realia. A zatem:

SKŁADNIKI
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. kakao (niesłodzone)
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego (ja używałam jogurtu)
  • 130 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 - 200 g. posiekanej gorzkiej czekolady (według uznania, ja użyłam 100)

PRZYGOTOWANIE

1.Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. 
2.W dużej misce mieszamy przy pomocy miksera masło, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy, aż uzyskamy puszystą masę.
3.Wbijamy jajka, dodajemy mleko i śmietanę/jogurt i znów mieszamy.
4.Dosypujemy przesianą mąkę i czekoladę. Raz jeszcze mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Uzyskamy gęstą i puszystą masę, która już teraz swoim zapachem zapowiada apetyczną ucztę.

5.Przekładamy ciasto do foremek. 

Ja zawsze zachwycałam się ogromnymi czekoladowymi muffinkami, dlatego w tym wypadku swoje papilotki zawsze wypełniam po brzegi. Uzyskuję w ten sposób ok 16 ogromnych muffinek.

6.Pieczemy przez 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Muffiny pięknie wyrastają i pękają.

7.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez około 10 minut w foremkach, a później wyjmujemy z foremek i dalej studzimy (najlepiej na kratce)






Muffiny podwójnie czekoladowe są słodkie ale nie za słodkie (oczywiście według mnie) i dlatego nie dekoruję ich żadnym kremem. Zresztą w takiej formie łatwiej zabrać je np. do szkoły lub pracy i zjeść gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego :)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz