poniedziałek, 21 października 2013

Karmelizowane orzechy


Dziś coś szybkiego. Coś czym można zajadać się w coraz dłuższe jesienne wieczory np. przy filmie lub książce. Coś do czego wystarczą nam tylko 3 składniki, a przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż 3 minuty:) Coś małego i smacznego - karmelizowane orzechy :)

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. dowolnych orzechów
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody


PRZYGOTOWANIE:
1. Wsypujemy orzechy na suchą patelnię, podgrzewamy i prażymy przez chwilę.
2. Trzymamy orzechy na małym ogniu, dosypujemy cukier i dolewamy wodę. Cukier powinien się skarmelizować i oblepić orzechy.
3. Mieszamy jeszcze przez chwilę do czas aż  woda wyparuje, a cukier się skrystalizuje.
4. Odstawiamy do ostygnięcia!!! 

UWAGA!tego punktu nie można lekceważyć bo można cierpieć później przez 3 dni - niestety wiem co mówię :)


Kiedy orzechy wystygną można się zajadać.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz