Często jest tak, że jakiś produkt kupiony w sklepie inspiruje mnie do poszukiwania podobnych przepisów, takich które można przygotować samemu. Tak też było całkiem niedawno kiedy miałam okazję zajadać się "amerykankami" wedla. To jest mój hit ostatnich czasów i chociaż nie trafiłam jeszcze na przepis, żeby je przygotowywać w domowym zaciszu, to trafiłam na coś równie pysznego - Ciasteczka Nigelli.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" i jest całkowicie w stylu Nigelli czyli szybki, łatwy ale daje niesamowity efekt smakowy :) Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, czekoladowe i pyszne!
SKŁADNIKI:
- 150g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 125g brązowego cukru
- 100g drobnego białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajo z lodówki
- 1 żółtko z lodówki
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- od 100 do 300g kawałków czekolady lub groszków czekoladowych (u Nigelli 326ggroszków) - ja użyłam 90 g czekolady gorzkiej i 90 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
2.Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3.Kiedy mało ostygnie mieszamy je z białym i brązowym cukrem.
4.Po wymieszaniu dodajemy ekstrakt z wanilii, jajko oraz żółtko i ubijamy do czasu aż całość będzie lekka i kremowa.
5.Przesiewamy mąkę do miski z masą jajeczno-cukrową, dodajemy kawałki czekolady i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Ciasto nabieramy do łyżki do lodów lub po prostu formujemy ręką większą kulkę
Rozmiar kulki zależy od tego jaki rozmiar ciastek chcemy otrzymać - podczas pieczenia ciasteczka delikatnie się spłaszczą dlatego nie zachowają one kształtu idealnie okrągłego i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3.Kiedy mało ostygnie mieszamy je z białym i brązowym cukrem.
4.Po wymieszaniu dodajemy ekstrakt z wanilii, jajko oraz żółtko i ubijamy do czasu aż całość będzie lekka i kremowa.
5.Przesiewamy mąkę do miski z masą jajeczno-cukrową, dodajemy kawałki czekolady i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Ciasto nabieramy do łyżki do lodów lub po prostu formujemy ręką większą kulkę
Rozmiar kulki zależy od tego jaki rozmiar ciastek chcemy otrzymać - podczas pieczenia ciasteczka delikatnie się spłaszczą dlatego nie zachowają one kształtu idealnie okrągłego i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli nabieramy ciasto łyżką do lodów to warto co jakiś czas ją umyć i osuszyć, wtedy łatwiej się nabiera ciasto. Wkładanie jej do gorącej wody (jak czasem robi się z nożem kiedy kroimy tort) nic nie daje.
7.Pieczemy przez 15 do 17 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
8.Studzimy na kratce
8.Studzimy na kratce
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz