wtorek, 27 sierpnia 2013

Kąski maślane

Muszę przyznać, że zupełnie inaczej wyobrażałam sobie te ciastka kiedy zabierałam się za ich pieczenie. Owszem domyślałam się, że będą kruche i maślane ale nie spodziewałam się, że aż tak!

Delikatne i rozpływające się w ustach... takie właśnie są maślane kąski! Nazwałam je tak ze względu na ich wielkość - na jednego kęsa. Oczywiście według upodobań można zrobić większe ale uważajcie, są bardzo kruche. Ja wolałam uniknąć okruszków i wycisnęłam ciasteczka "na jednego kęsa" każde :)


SKŁADNIKI:
  • 250 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżeczka soku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło, cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny ucieramy w misce, aż do momentu kiedy masa zjaśnieje i stanie się puszysta.

2. Dodajemy przesianą mąkę i skrobię. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

3. Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy na blachę, przykrytą papierem do pieczenia.

Ja wybrałam końcówkę z największym oczkiem jakie miałam, ciasto bardzo ładnie wygląda po wyciśnięciu - u mnie przypominało kwiatki - jednak wyciskanie ich wymaga użycia siły :)

Nie trzeba robić dużych odstępów ponieważ ciasteczka nie rosną.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 20 minut.

Ciastka według tego przepisu robiłam pierwszy raz i opłacało się: zyskałam nowe smakowe doświadczenie. Myślę, że nie każdemu przypadną do gustu ale z pewnością warto spróbować. Bardzo szybko się je robi... u mnie też równie szybko zniknęły z talerza :)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz