środa, 24 kwietnia 2013

Muffiny jogurtowe

Nie lubię marnować jedzenia. Zawsze zastanawiam się jak mogę wykorzystać pozostałości z lodówki - oczywiście te nadające się do jedzenia:)

Po ostatniej wizycie Mamy samotnie w lodówce został jogurt naturalny bałkański. Nie lubię takich jogurtów w wersji "surowej". Jednak to nie powód żeby go od razu wyrzucać, prawda?

Postanowiłam wykorzystać jogurt do jakiegoś wypieku. Dziś miałam chęć na muffiny dlatego nie musiałam się długo zastanawiać jak go spożytkuję :)

Muffiny jogurtowe są pyszne i zdrowe! Doskonale nadają się na śniadanie. Można zrobić je wieczorem i zjeść na drugi dzień, albo też upiec rano, ponieważ ich przygotowanie jest bardzo szybkie.





SKŁADNIKI:
  • 2 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
  • 1/2 filiżanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 100 masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 filiżanka jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka mleka

PRZYGOTOWANIE:
1. W jednej misce przygotowujemy składniki suche: przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

2. W drugiej misce mieszamy cukier, cukier wanilinowy, jajka i masło. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy jogurt.

3. Następnie łączymy zawartość obu misek a kiedy się one ładnie wymieszają dodajemy mleko. Mieszamy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.

W zależności od używanego jogurtu masa może być bardziej lub mniej płynna. Jogurt bałkański ma raczej sztywną konsystencję, dlatego ciasto było zwarte i wyglądało jakby miało grudki. Bez obaw po upieczeniu będą pyszne :)

4. Nakładamy ciasto prawie po brzegi do silikonowych foremek lub papierowych papilotek. Wierzch można posypać cukrem wanilinowym, cynamonowym lub brązowym. Ja posypałam przyprawą kamis do deserów: wanilia i karmel

5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st C przez 25 - 30 minut. 

Muffiny jogurtowe są zdrowe i doskonale smakują z konfiturami, których smak zależy wyłącznie od Waszych preferencji :) można je także dekorować najróżniejszymi kremami ponieważ same nie są bardzo słodkie... zachęcam do poszukiwania własnych, smacznych połączeń :)




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz